Kořeny deprese - potlačované pocity viny za cokoli



Příběh o kořenech deprese se blíží ke konci, proto si můžete připomenout jeho úvodní článek, další články ze série najdete v odkazech na konci článku.

Dalším z kořenů depresí může u někoho být potlačování pocitu viny za cokoli. Za rozvod rodičů, za to, že jsem přišel na svět, za to, že jsem měl (podle svého soudu) něco udělat a neudělal jsem to… Takových důvodů máme v sobě mnozí spoustu. A právě i z nich proudí naše trápení. Ptáme se: Kdo jsem, když jsem ne/udělal…? Pocity viny můžeme mít za to, jací jsme nebo nejsme, kdo jsme, za to, že nejsme takový, jak nás chtějí ostatní, abychom byli. Pocit viny můžeme mít za to, co jsme udělali, i za to, co jsme neudělali.

Ala odpověď na to se skrývá uvnitř nás. Kdo jsme, nejlépe zjistíme tak, že přijdeme na to, kdo nejsme. To kdo jsme, obvykle slyšíme od ostatních, rodičů, učitelů, kamarádů… a potom této verzi skutečně věříme. V toto své potom vkládáme své vzpomínky, předsudky, domněnky. Naše Já je obraz, jak vidíme sebe, jaké o sobě máme představy. Představy ostatních lidí se o našem já mohou hodně různit. Ale čím jsme ve skutečnosti? Ve skutečnosti jsme život, energie, láska. Většina z nás věří té verzi skutečnosti o našem Já, jaká mu byla postupně vložena ostatními. Každý máme ve své hlavě hlas, kterým mluvíme sami se sebou. Pokud se považujeme za oběť hlasu ve své hlavě, jsme obětí sami sebe. Hlas v naší hlavě je věcí, kterou můžeme nejen měnit, ale také ovládat. To jde skrze zpochybnění vlastních pravidel, když to dokážeme, získáme svobodu v jednání. Vždyť většina bitev, které vedeme, se odehrávají právě v naší hlavě. Zápasíme s myšlenkami, co je dobré a co špatné. A když bojujeme uvnitř, bojujeme i navenek. A tělo i mysl, která zápasí, vždy utrží nějaký šrám. Takových šrámů má většina z nás uvnitř sebe plno, aniž by si to uvědomovala. Je pro nás obtížné oddělit své já od reality, proto vládne naše vytvořené já naší realitě. Křiví nám obraz nás v sobě.

Řešením by bylo vzdát se na chvíli svého já a nechat pouze život, podřídit se mu, nechat se jím vést. Potom máme možnost ovládnout sami sebe novými způsoby, objevit nová řešení dlouhodobých problémů. Ale máme na to odvahu? Máme odvahu odpustit sami sobě své chyby, osvobodit se od nutnosti nenávidět se za to, jací jsme nebo nejsme. Když si dokážeme odpustit, vyvolá to v nás odolnost proti naší vnitřní bolesti.

Ano, řešení se zdá velmi složité, možná až nemožné, ale vše je možné, když si uvědomíme, že jsme životní energií, láskou a tvořiteli své budoucnosti. Je jen na nás, co si utvoříme, zda se necháme dál ovládat tím falešným já, o kterém nás přesvědčili ostatní, že jsme, nebo zda najdeme odvahu najít své skutečné já. Nechat za sebou pocity viny, které nám byly vštípeny, odpustit si.

Odkazy:
https://vseodepresich.blogspot.com/2019/05/koreny-depresi-sebepodcenovani.html
https://vseodepresich.blogspot.com/2019/05/koreny-depresi-potlacena-agrese.html
https://vseodepresich.blogspot.com/2019/05/koreny-deprese-touha-citit.html
https://vseodepresich.blogspot.com/2019/05/koreny-deprese-pocity-pretizeni.html
https://vseodepresich.blogspot.com/2019/05/koreny-deprese-snaha-ochranit-se-pred.html
https://vseodepresich.blogspot.com/2019/06/koreny-deprese-lpeni-na-minulosti.html

Komentáře