Kořeny depresí - potlačená agrese

skrytá agrese
 

Agrese je vrozená všem lidem a můžeme ji dělit na několik druhů. Mezi tyto druhy patří zdravá a nezdravá agrese, kdy nezdravá agrese nám způsobuje jenom potíže. Agrese může být verbální i neverbální.

V průběhu života nás etické a morální normy naučili, že projevovat se agresivně je nežádoucí. Proto svou agresi, i tu zdravou potlačujeme ve svém nitru a tím ji uvnitř sebe hromadíme. A ona nejen, že se hromadí, ona se jaksi i kazí a proměňuje.


Jednou z možností, jak se agrese zbavit je sport a to jak aktivní, tak pasivní. Ano, je to tak. Při aktivním  sportování vybijeme agresi na fyzické úrovni, při sportu pasivním ji vybíjíme nejvíce slovy, často velmi nevybíravými až hrubými, která jsou určena neschopnému rozhodčímu i zákeřnému protihráči.

V běžném životě můžeme agresi upustit ve vhodnou chvíli také prostřednictvím sprostých slov. Zajímavostí je, že první neslušná slova se naučíme již okolo dvou let věku. Vykřičte je doma do polštáře, nebo třeba do hor a lesů, o tom, kdo Vám jak ublížil, jak Vás naštval šéf nebo třeba neohleduplný řidič. Hned se Vám velmi uleví. I když si takto ulevujeme někde v bezpečí a na vhodném místě, zvýší se nám tepová frekvence a uvedeme tím organismus do pohotovosti, zároveň se nám vyplaví endorfiny, které nám přinesou úlevu. Upustíme tak zdravou agresi, aby se v nás nehromadila a časem se neproměnila v agresi nezdravou.

Další možností, jak se zbavit agrese je výtvarným vyjádřením, ať už na malířském plátně, nebo v hudbě. Vyjádřete se prostřednictvím štětce, nezáleží na tom, jak bude výsledné dílo vypadat, ale na tom, aby se Vám ulevilo. Nebo vezměte bubenické paličky a všechen ten vztek a agresi ze


Pracujeme-li správně se svou agresí, která je do určité míry geneticky dána každému z nás,  se například vybubnujte. Pokud nemáte buben, nevadí, stačí vzít dvě staré pokličky na hrnce, starý hrnec a vařečku a máte hned improvizovaný buben. Tuto metodu nedoporučuji zkoušet v panelových domech o půlnoci, sousedé by určitě radost neměli. Zkuste si najít vlastní způsob k upuštění zdravé agrese a sami uvidíte, že se Vám velmi uleví a život se stane ihned snesitelnější.

Někteří lidé nejsou schopni včas svou agresi bezpečně upustit a potom dochází k tomu, že ublíží někomu jinému, nebo sobě, ať už sebepoškozováním, nebo sebevraždou. Proto si raději najděte jinou cestu vybití pozitivní agrese, to Vám přinese větší výhody a pozitiva.

Komentáře

  1. Já si nemyslím, že potlačená agrese je hlavní příčina deprese. Myslím, že hlavní příčina je ve špatné střevní mikroflóře. Jsou lidé, které transplantace střevní mikroflóry natrvalo zbavila deprese. Sama jsem na tento zákrok objednaná na klinice v USA.

    OdpovědětVymazat
  2. Netvrdím,že je to hlavní příčina, ale jedna z příčin. Je super, že jste si pro sebe našla řešení, leč buhužel, ne každý si takové řešení může dovolit. Myslím, že je to otázka hodně o víře, pokud tomu zatvrzele někdo věří, může pomoci cokoli

    OdpovědětVymazat

Okomentovat