Kořeny deprese - lpění na minulosti



Každý si neseme na bedrech nějakou minulost. Někdo veselou, jiný smutnou. Obvykle to je směs obojího. Když nám v paměti utkví převážně to negativní, ta horší část minulosti, je nutné se s ní vyrovnat. Někdy jde o tak závažné a tíživé věci, že se s nimi vyrovnat jen tak lehce nejde. Jediné, co můžeme, je naučit se s nimi žít. Když to nezvládneme, začne u nás převládat pesimismus a u někoho to končí až depresí. V depresi se promění potlačovaný smutek v nás. A duše j v depresi ,,mrtvá“, jejím životabudičem jsou slzy. Slzy zármutku, smutku, vzteku, bezmoci. Ty se dostaví tehdy, až to bude možné a naše osobnost na to bude připravena. Vše špatné se z mysli vyplaví a duše se opět probudí. Pro věřící: možná že je vůle Boží právě to, aby člověk s depresí svou nemoc přijal s pokorou a skrze ni nalezl cestu k Bohu.

Proč lpíme na minulosti? Protože předtím jsme měli auto a teď ho nemáme, dříve jsme byli mladí a krásní, jenže jsme zestárly. Myšlením na to, co jsme měli dříve a teď to nemáme, si způsobujeme další utrpení, které není nutné, kterému je možné se vyhnout. Jenže my lidé lpíme na materiálních věcech, na věcech, které jsou pomíjivé. Podle materiálních věcí měříme své životy. A když ty materiální věci ztratíme, trápíme se pro ně a podporujeme ve svém nitru depresi.

Zkusme tedy žít teď a tady. Nelpět na minulosti, nelpět na zraněních své mysli v minulosti. Život je teď a tady. TEĎ!!! Ne potom, ne předtím, ale teď. Minulost nechme spát v minulosti, budoucnost budoucnosti a uvidíte, že se Vám hned bude žít lépe.

Já vím, je jednodušší to říci, nebo napsat, než tak žít, ale žít tak je velmi úlevné a hlavně možné. Proč je to jednodušší? Protože když při chůzi dopředu, máme hlavu otočenou neustále dozadu, jde se nám špatně, padáme přes sebemenší překážku, musíme vstávat a pokračovat, ale znovu upadáváme, vrážíme do ostatních, nebo je naopak mineme, protože jsme se dívali dozadu. Vše, co nás čeká, je před námi, tak otočme hlavu směrem, kam jdeme.


Komentáře