Kořeny deprese - životní iluze


My, lidé, jsme se naučili vyvářet si neustále iluze o sobě i světě kolem nás. O tom, jak by co mělo nebo nemělo být a je pro nás těžké přijmout, když se naše iluze nevyplní.

Básník Christian Morgensen zastává názor, že deprese nás očišťuje od iluzí, které deformují naše sebepojetí. Deprese je podle něho kniha, kterou můžeme číst sami o sobě. Proto je dobré se ptát, co nám nemoc chce říct, na co nás chce upozornit. Čeho jsme si v životě nevšimli, čeho jsme si naložili moc?

Co je to iluze? Je to něco, co se zrodilo v naší mysli, v naší bohaté fantazii, která je ovšem často slepá. Myslíme si, že o někom, něčem, víme přesně jak to je, ale ono nevíme nic, vidíme jen vnější obraz dané skutečnosti. Máme sklony vytvářet si domněnky, iluze o sobě i světě kolem nás.

Jaké iluze jsou na dně našeho smutku, v jeho základu? Někde uvnitř chceme mít neustálou pozornost, být jejím středem chceme, aby nás měli všichni rádi. Ale to není často reálné či realizovatelné. V depresi je naše duše ,,mrtvá“ a slzami zármutku se probouzí k životu. Pláč se sám dostaví, až to bude možné a duši tak vzkřísí.

Jaké jsou dvě základní iluze vlastní lidem? První iluzí je pocit vlastní důležitosti a druhou iluzí je náš sebeklam. Jsme přesvědčeni, že za naše štěstí jsou zodpovědní druzí a zároveň věříme, že můžeme ostatní změnit. V této iluzi nevnímáme druhé lidi takové, jací jsou, neceníme si jich, bereme je jako objekty, jejichž úkolem je sloužit našim potřebám.

Základní lidské iluze jsou:
Byl bych šťastný, kdybych :  byl bohatý
                                               byl slavný
                                               našel tu pravou/vého pro společný život
                                               měl víc přátel
                                               byl hezčí a přitažlivější pro ostatní
                                               neměl žádný tělesný nedostatek
                                               nepřišel o někoho blízkého
                                               byl svět lepší

Většinu byl bych, jsme ve svém životě schopni ovlivnit, ale raději v tom vidíme nějakou překážku, kterou nám naše lenost nedovolí překonat.

Iluze nás brzdí v našem plnohodnotném životě, ale zodpovědnost za to, že nás brzdí, si nese každý sám.

A jaké iluze máte o svém životě Vy?

Komentáře