Kořeny deprese - naše minulost


 
Proč potřebujeme vědět, kdo jsme? Abychom pochopili, kdo nejsme. Jaká je naše identita, na čem se zakládá? Naše identita, naše Já, to jsou naše vzpomínky, předsudky, domněnky, obavy i naděje. Je to láska i nenávist, co si v sobě neseme.

Jako každý strom, rosteme od semínka až po dospělost a od dospělosti ke stáří. Naše vědomí potřebuje znát, kdo jsme, zda jsme byli milování a přijímaní jako děti, dospívající i dospělí lidé.

Proto toužíme znát toho, kdo nás zasadil, staral se o nás. Mnoho depresivních myšlenek pochází z naší minulosti, z naší historie. Možná nás někdo v mládí vykořenil a přesadil jinam, možná se stalo něco jiného, něco, co poznamenalo náš růst, to, jak naše větve stoupí k nebi. Jako každé semínko, jsme dostali nějaké genetické informace, vklad, který můžeme rozvíjet, nebo potlačovat.

A teď si představte jednu situaci, je Vám dejme tomu 40 let.  A do rána Vám někdo vymazal z hlavy všechno o Vás, celou Vaši minulost, nevíte, kdo jste, kým jste byli, nevíte, kdo Vás zasadil. Svět se stal neznámým místem. Zcela cizím. Nepříjemné, že?

A to je ten důvod proč potřebujeme znát, kdo jsme, kým jsme byli, protože to dělá nás námi. Určují to naše kořeny. Když neznáme svou minulost a nepřijmeme ji s láskou, chybí nám kořeny a každý sebemenší větříček nás povalí a bude si s námi hrát, jako vítr s peříčkem.

Naše minulost, naše kořeny možná dostali mnoho zásahů, my jsme dostali mnoho zásahů od života, mnoho ran, ale rány se postupně zacelili, i když po nich zůstali jizvy. Jizvy utvořili naši minulost a skrze ně i nás.

Ano, někdo měl lepší podmínky, úrodnější půdu, více živin, slunce, vyrost více do výšky i šířky, do větší stability, jiní jsme rostli v neúrodné zemi, stíhaly nás živly a hráli si s námi. Ale každý máme svoje místo na světě, každý máme své kořeny, někdo je má hlubší, jiný ne, ale to je právě ta rozmanitost přírody, zkouška odolnosti. Zkouška víry v sebe.

Komentáře