Kořeny deprese -touha cítit bezpodmínečnou lásku


Každý člověk chce být milován. A chce tuto lásku pociťovat v každém okamžiku svého života. Množství lidí zakládá svou hodnotu a sebevědomí na tom, kolik lidí si myslí, že k němu pociťuje pozitivní pocity. Ale to plete mnoho věcí dohromady. Sebevědomí je je vlastní vědomí sebe sama, je to velmi proměnlivý vnitřní stav.
K bezpodmínečné lásce patří i bezpodmínečná sebeláska. Sebeláska se zakládá na sebepřijetí i toho, co se nám na sobě nelíbí a budí v nás větší chuť tvořit dobro a dávat lásku sobě i ostatním.
A jak lze bezpodmínečnou lásku definovat? Bezpodmínečná láska nemůže být nikdy zničena, nemá žádné limity, neklade si podmínky a nemá začátek ani konec. To mi lidé sami lásku komplikujeme tím, že jí klademe podmínky a děláme ji tak bolestnou.
Už od dětství jsme se naučili lásku podmiňovat, soudit jí jiné a sebe shazovat. A vztah, který máme se svým tělem, ovlivňuje všechny naše další vztahy. Nemůžeme nikomu dát něco, co sami nemáme, proto pokud nenávidíme sebe, nebo své tělo, nemůžeme dát skutečnou lásku nikomu jinému. Jediné, co předáváme v takovém stavu je přetvářka, maska a jedině tu můžeme dostat zpět, což v nás může vzbudit začarovaný kruh. Sebelásku se můžeme naučit si projevovat, například prostřednictvím pozitivních afirmací.
Zkusme tedy věnovat si třeba jen 5minut denně, kdy si budeme projevovat sami sobě sebelásku, uvidíte, že Vám hned bude lépe.

Komentáře